Zásadní body při prodeji nemovitosti: Jak se vyhnout potenciálním problémům

Prodej nemovitosti je proces, který vyžaduje pečlivé plánování a provedení. Při prodeji domu nebo bytu je důležité věnovat pozornost několika klíčovým faktorům, abyste minimalizovali rizika a zajistili hladký průběh transakce. Zde jsou některé klíčové body, na které byste měli být při prodeji nemovitosti zvláště pozorní:

  1. Realistická cena:
    • Stanovení správné ceny je klíčové pro úspěšný prodej. Přehodnocení trhu a srovnání s cenami podobných nemovitostí v okolí vám pomohou stanovit realistickou cenu.
  2. Právní dokumenty:
    • Připravte všechny nezbytné právní dokumenty spojené s nemovitostí, včetně vlastnických listů, plánů a všech povolení. Dobrý právní základ je klíčový pro bezproblémový převod vlastnictví.
  3. Technický stav nemovitosti:
    • Proveďte důkladnou kontrolu technického stavu nemovitosti. Zjistěte, zda nejsou žádné skryté problémy, jako jsou úniky, strukturální vady nebo problémy s elektřinou a vodou.
  4. Prezentace nemovitosti:
    • Kvalitní prezentace nemovitosti je klíčová pro přitahování potenciálních kupců. Zajistěte profesionální fotografie, upravené prodejní texty a dobrou prezentaci prostoru.
  5. Marketingová strategie:
    • Vytvořte efektivní marketingovou strategii. Internet je často prvním místem, kde si zájemci prohlížejí nabídky, takže využijte online platformy, sociální média a další dostupné kanály.
  6. Průkaz energetické náročnosti:
    • Zajistěte platný průkaz energetické náročnosti nemovitosti. Mnozí kupci jsou dnes velmi citliví na energetickou účinnost a náklady spojené s provozem nemovitosti.
  7. Kvalifikovaný realitní makléř:
    • Volba kvalifikovaného a důvěryhodného realitního makléře může usnadnit celý proces prodeje. Zajímejte se o recenze a doporučení předtím, než si vyberete svého realitního partnera.
  8. Financování kupce:
    • Zjistěte, zda potenciální kupci disponují finančními prostředky nebo hypotečním schválením. To vám může ušetřit čas a minimalizovat rizika, spojená s nejistotou financování.
  9. Příprava na jednání:
    • Buďte připraveni na jednání. Mějte jasno ve svých minimálních podmínkách a buďte otevřeni komunikaci, abyste mohli dosáhnout vzájemně přijatelné dohody.
  10. Ochrana proti podvodu:
    • Buďte obezřetní při komunikaci s potenciálními kupci a ověřte si jejich totožnost. Varujte před možnými podvody a nedejte se zviklat nekalými praktikami.

Prodej nemovitosti může být náročný, ale s pečlivou přípravou a důsledným plánováním můžete maximalizovat své šance na úspěch a minimalizovat případné komplikace. Nezapomeňte se poradit s odborníky, jako jsou právníci a realitní makléři, abyste zajistili bezproblémový průběh celé transakce.

 

Přeji příjemný den, Petr Hromádko

Možná jste o této možnosti už slyšeli, nebo dokonce přemýšleli.

Na trhu již nějakou dobu existuje možnost, jak uzavřít hypotéku ještě před tím než si najdete svou vysněnou nemovitost.

Tou hlavní motivací pro uzavření takové hypotéky jsou zvyšující se úrokové sazby hypoték.

Mnoho lidí si tak chce udělat rezervaci na tu nižší a tím pádem výhodnější. Na první pohled to pro laika vypadá jako velmi lákavá možnost.

Vše může mít své mouchy. Na co je potřeba si dát pozor?

To, že banky standardně poskytují hypotéku vždy na konkrétní nemovitost má své důvody.

Tím hlavním je, že je mnoho typů nemovitostí v různém stavu a cenách. A i když si nyní řeknete své přesné představy, tak je dost možné že se za půl roku mohou jednoduše změnit.

Důvodů pro změnu představ může být opravdu mnoho.

1. Větší rodina

2. Rozchod s partnerem

3. Koupě nemovitosti k rekonstrukci

4. Původně jsem chtěl byt, teď chci stavět dům

5. Schválená hypotéka mi díky růstu cen nestačí

6. Mám schválenou moc vysokou hypotéku

7. …………..

Vím, že se dá najít spousta dalších důvodů a situací a ne vždy si s nimi daná banka umí poradit. Je však potřeba si uvědomit, že hypotéka je již podepsaná a případné nečerpání je zpoplatněno sankcí, ať už vyšší či nižší.

Netvrdím, že uzavření této hypotéky je vždy špatné. Je však potřeba opravdu důkladně zvážit všechny pro a proti.

Pokud hledáte bydlení a případně nad něčím podobným uvažujete, dejte mi vědět. Rád s Vámi zhodnotím i Vaši situaci a věřím, že najdeme i správné řešení Vaší situace.

Petr Hromádko

Pojďme spolu
prodat i vaši
nemovitost