Nejčastější chyby při investování

Investování je pro mnohé způsobem zajišťování finanční budoucnosti a dosahování finančních cílů. Nicméně, mnoho lidí se při investování dopouští základních chyb, které jim mohou způsobit ztrátu peněz a zklamání. Zde je několik nejčastějších chyb, kterých se investoři dopouštějí, a jak se jim vyhnout.

1. Nedostatek Diverzifikace

Jedna z nejčastějších chyb, které investoři dělají, je nepřiměřená koncentrace investic do jednoho aktiva nebo odvětví. Diverzifikace, tj. rozložení investic mezi různé typy aktiv, je klíčovým prvkem rizikového managementu. Pokud máte všechny své peníze investovány pouze do jedné akcie nebo odvětví a toto odvětví začne ztrácet na hodnotě, můžete ztratit velkou část svého kapitálu. Investoři by měli zvážit investování do různých tříd aktiv, jako jsou akcie, dluhopisy, nemovitosti a komodity, aby minimalizovali riziko.

2. Nedostatečný Výzkum

Mnoho lidí se do investování pouští bez dostatečného výzkumu. Může to být způsobeno nedostatkem času, nebo snahou rychle zbohatnout. Výsledkem může být, že se investor ocitne v nepříznivé situaci, protože nedokáže správně posoudit potenciální investice. Investoři by měli provádět pečlivý výzkum, sledovat trhy, analyzovat historická data a konzultovat s finančními odborníky, pokud je to třeba.

3. Emoční Investování

Investování na základě emocí, jako jsou strach, chamtivost nebo nadšení, je častou chybou. Emoce mohou způsobit, že investoři reagují impulzivně na krátkodobé tržní pohyby a nakonec utrpí ztráty. Místo toho by měli investoři zůstat klidní a věrni své investiční strategii. Emoce by neměly ovlivňovat jejich rozhodování.

4. Ignorování Dlouhodobého Horizontu

Investování by mělo být považováno za dlouhodobo
u činnost. Mnoho lidí se stále snaží „načasovat trh“ a vydělat peníze rychle. To je obtížné a riskantní. Místo toho by měli investoři mít trpělivost a držet své investice po delší dobu. Dlouhodobý horizont jim umožní těžit z růstu trhu a minimalizovat vliv krátkodobých výkyvů.

5. Nepřiměřené Riziko

Každý investor by měl mít jasnou představu o své ochotě k riziku. Někteří lidé jsou ochotni přijmout větší riziko ve snaze dosáhnout vyšších výnosů, zatímco jiní preferují nižší riziko a menší výnosy. Je důležité najít rovnováhu mezi rizikem a odměnou, která odpovídá vašim finančním cílům a komfortu.

Závěr

Zvládnout všechna tato rizika nemusí být pro běžného smrtelníka vůbec tak jednoduché, jak se zpočástku může zdát. Jak už bylo zmíněno, tyto chyby mohou přinést značné finanční ztráty. Proto jsem se svými klienty v častém kontaktu a každé zásadní rozhodnutí spolu řešíme. Zároveň pravidelně aktualizujeme finanční cíle a podle toho případně upravujeme strategii.

Moje moto je následující: „Jsem parťákem svých klientů v jejich nejdůležitějších životních rozhodnutích a jejich průvodcem k dosažení finanční nezávislosti“.

Petr Hromádko

 

Možná jste o této možnosti už slyšeli, nebo dokonce přemýšleli.

Na trhu již nějakou dobu existuje možnost, jak uzavřít hypotéku ještě před tím než si najdete svou vysněnou nemovitost.

Tou hlavní motivací pro uzavření takové hypotéky jsou zvyšující se úrokové sazby hypoték.

Mnoho lidí si tak chce udělat rezervaci na tu nižší a tím pádem výhodnější. Na první pohled to pro laika vypadá jako velmi lákavá možnost.

Vše může mít své mouchy. Na co je potřeba si dát pozor?

To, že banky standardně poskytují hypotéku vždy na konkrétní nemovitost má své důvody.

Tím hlavním je, že je mnoho typů nemovitostí v různém stavu a cenách. A i když si nyní řeknete své přesné představy, tak je dost možné že se za půl roku mohou jednoduše změnit.

Důvodů pro změnu představ může být opravdu mnoho.

1. Větší rodina

2. Rozchod s partnerem

3. Koupě nemovitosti k rekonstrukci

4. Původně jsem chtěl byt, teď chci stavět dům

5. Schválená hypotéka mi díky růstu cen nestačí

6. Mám schválenou moc vysokou hypotéku

7. …………..

Vím, že se dá najít spousta dalších důvodů a situací a ne vždy si s nimi daná banka umí poradit. Je však potřeba si uvědomit, že hypotéka je již podepsaná a případné nečerpání je zpoplatněno sankcí, ať už vyšší či nižší.

Netvrdím, že uzavření této hypotéky je vždy špatné. Je však potřeba opravdu důkladně zvážit všechny pro a proti.

Pokud hledáte bydlení a případně nad něčím podobným uvažujete, dejte mi vědět. Rád s Vámi zhodnotím i Vaši situaci a věřím, že najdeme i správné řešení Vaší situace.

Petr Hromádko

Pojďme spolu
prodat i vaši
nemovitost